dimarts, 12 d’abril del 2011

Fragments de literatura

De vins i llibres. Llistes dels més venuts.
viuillegeix.wordpress.com

Ara que han sortit les llistes dels més venuts per Sant Jordi, he recordat un fil de discussió del QL sobre el tema.
Una vegada vaig llegir o sentir a algú que deia que a ningú se li acudiria, per tal d'avaluar la qualitat d'un vi, publicar la llista dels vins més venuts. El més venut deu ser el Don Simón, i no crec que ningú consideri que és el millor vi del mercat. És un vi de consum, funcional i hi ha qui el consumeix i qui el troba dolentíssim.
Si un no està avesat a tastar vins, no cal que li vinguin amb els vins més cars i més deliciosos, que no els sabrà apreciar. A mida que els vas tastant els vas apreciant millor i, potser amb el temps acabes sent un bon coneixedor. Pots acabar apreciant un vi de molta qualitat, però potser no coincideix amb els teus gustos. O potser t'agrada, però no és de molta qualitat. Però tampoc cal ser un expert per poder gaudir d'un vi (en això jo estic en l'estadi de poder si m'agrada o no, els gaudeixo i punt).
Amb el llegir, tres quarts del mateix. A mida que vas llegint, et tornes més exigent i pots apreciar més detalls i més coses del que llegeixes. Llibres que llegeixes al principi de la teva “carrera de lector” i vas trobar magnífics, quan tens més experiència lectora els trobes fluixos perquè has après a fixar-te i apreciar altres coses. O potser trobes que no està molt ben escrit però la història et segueix fascinant…
De la mateixa manera que hi ha cursets de tastavins, hi podria haver cursets de lectors, on ensenyessin a fer la “cata literària del llibre” i fixar-se amb tot el que un llibre et pot oferir. Suposo que la gent que s'hi dedica ja ho fa, però com a lectors aficionats, no estaria malament.
En fi, que tots els llibres tenen el seu públic i si per la raó que sigui un autor arriba a un públic molt ampli, haurem aconseguit un bon vi de taula i un escriptor que haurà fet calers escrivint!!! (enveja cotxina que ens fan). Potser al cap dels anys ningú recordarà la seva obra, però haurà contribuït a fer passar una bona estona a molta gent i potser haurà contribuït a que algú s'aficioni a llegir amb els seus llibres.

Publicat el 8 de maig de 2009 a Viu i llegeix per Viu i Llegeix